Opmerking 1: algemeen Artikel 46B aanhef.Wekowijzer 115 2009
Het is belangrijk om je de zin tussen haakjes in de aanhef van B te realiseren en deze te begrijpen: 'tenzij de andere bedoeling van de leider onomstotelijk vaststaat'.
Een paar voorbeelden om de betekenis duidelijk te maken:
- De leider speelt een kleine kaart naar HB op tafel en heeft er geen idee van waar de aas en vrouw zitten. Na enige tijd zegt hij tegen de dummy iets van: "ik weet het niet, speel er maar een".
De volgende redenering zou kunnen luiden. De leider duidt de kleur aan maar niet de hoogte, artikel 46B2. Dat leidt dan tot het moeten spelen van de boer (de laagste).
Toch is dit niet goed. Artikel 46B5 is van toepassing. De leider geeft een kaart aan zonder de hoogte te noemen (het boekje zegt: door bijvoorbeeld te zeggen: "speel maar iets", of woorden van gelijke strekking) dus mogen de tegenspelers bepalen welke van de twee gespeeld gaat worden.
- De dummy heeft nog HB6 en de leider speelt in slag 11 een kleintje voor. Hij heeft al acht slagen gemaakt in 4 en bezit nog de laatste troef.
Het gaat er dus om uit deze kleur nog één slag te winnen. Na enige tijd zegt hij precies hetzelfde: "ik weet het niet, speel er maar een".
Artikel 46B5 is van toepassing, wordt de vrije keuze aan de tegenspelers gelaten dan kiezen deze natuurlijk de 6. Toch fout. Artikel 46B zegt tussen haakjes: "tenzij de andere bedoeling van de leider onomstotelijk vaststaat". En het is overduidelijk dat de leider niet weet te kiezen tussen de B en de H, hij was nooit van plan een kleintje te spelen, want dan is hij 100% down. Dus ook hier mogen de tegenspelers bepalen of de B of de H gespeeld wordt.